Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ


Αντριάνα Βαβουράκη
Ζωρζ Σαρή

«Σοφία»

Η Ζωρζ Σαρή, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23.05.1925 και πέθανε στις 9.6.2012. η μητέρα της ήταν Γαλλίδα και ο πατέρας της από το Αϊβαλί. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Ελλάδα. Σπούδασε υποκριτική. Το 1947 έφυγε εξόριστη στο Παρίσι. Έχει γράψει 20 μυθιστορήματα, μία νουβέλα, 4 παιδικά βιβλία και 9 βιβλία για μικρά παιδιά.



Η παιδική εργασία είναι ένα από τα προβλήματα που απασχολεί όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Στα χρόνια του Μεσοπολέμου, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα υπήρχαν πολλά προβλήματα, έτσι πολλές οικογένειες από την επαρχία έστελναν τα κορίτσια ους στις πόλεις για να δουλέψουν σε πλούσιες οικογένειες.

Η Σοφία ήταν ένα κορίτσι έξι ετών που ήρθε στην Αθήνα για να δουλέψει δουλάκι σε ένα σπίτι γιατί η οικογένειά του δεν μπορούσε να το αναθρέψει.
Ο Γιάννης και η Αγγελική Πολυχρονιάδη είχαν τρία κορίτσια και όταν απέκτησαν και τέταρτο αποφάσισαν ότι χρειάζονταν κάποια βοήθεια για τις δουλειές του σπιτιού. Έτσι ήρθε στο σπίτι τους η Σοφία από τη Βάγια της Αίγινας. Η σοφία ήταν εξαιρετικό παιδί. Στην οικογένεια Πολυχρονιάδη δεν την είδαν σαν δουλάκι!
Η Αγγελική την είχε σαν κόρη της, της μάθαινε πώς έπρεπε να μιλά, να τρώει και την εκπαίδευσή της την είχε αναλάβει ο Γιάννης.
Η Σοφία βοήθησε τα κορίτσια στις μεταξύ τους σχέσεις, τα έκανε να αποδεχτούν το μωρό και να μην ζηλεύει.
Η Σοφία ήθελε πάντα να γίνεται το καλό και ήταν δίκαιη. Άλλα κορίτσια ό,ως που δούλευαν σ’ άλλα σπίτια δεη περνούσαν καλά. Η Σοφία όταν συναντιόταν με αυτά τα βοηθούσε, τους έδινε χρήματα, ψωμί, τα προστάτευε από ξυλοδαρμούς και τιμωρίες.
Η Αγγελική πάντα την υποστήριζε. Μάλιστα μια φορά βοήθησαν και οικονομικά μία φίλη της. Μια μέρα ο Γιάννης αγόρασε ένα λαχείο, το οποίο διάλεξε η Σοφία και κέρδισαν!
Τότε ήρθε ένα γράμμα από τη μητέρα της Σοφίας. Η μητέρα της έγραφε ότι θα ερχόταν ένας θείος από την Αμερική και έτσι θα μπορούσε να μεγαλώσει το κορίτσι της. Η Σοφία έπρεπε να γυρίσει στο νησί. Όλοι στεναχωρήθηκαν, έπρεπε όμως να γυρίσει η Σοφία στην οικογένειά της.
Αποφάσισαν, κάθε καλοκαίρι να κάνουν διακοπές στο νησί της Σοφίας και η Σοφία να βαπτίσει το μωρό. Έτσι θα γινόταν νονά και θα ήταν πάντα δικός τιυς άνθρωπος.

1.05.2019

Έγραψε η Αντριάνα Βαβουράκη, της Α2,