Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Μαθητική Λογοτεχνική Κριτική



Έγραψε η Κατερίνα Λιαποδημήτρη


«Κώστα Τάχτση ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ»


Ο συγγραφέας με τη Ρένα Βλαχοπούλου
Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν εσωτερικό μονόλογο, της κύριας ηρωίδας, Νίνας.
Η δράση εκτυλίσσεται την περίοδο που ξέσπασε ο πόλεμος του '40. Όπως φαίνεται και από τον τίτλο,βασικό θέμα είναι οι γάμοι της Νίνας. Τρεις γάμοι από πείσμα,αλλά και ανάγκη. Χωρίς έρωτα και αγάπη. Ο πρώτος γάμος της ήταν με τον Φώτη,με τον οποίο έκανε την κόρη, τη Μαρία. Με την Μαρία η Νίνα δεν έχει τις αγαθότερες σχέσεις και συχνά βλέπουμε έντονες διαμάχες. 



Ο δεύτερος έγινε με τον Αντώνη, έναν άνθρωπο εύπορο που θα της προσέφερε τα πάντα για να μεγαλώσει το παιδί της. Τη μάνα τού Αντώνη την λέγανε Εκάβη, με την οποία γίνανε πολύ καλές φίλες. Οι συζητήσεις τους παρουσιάζονται στο έργο μέσα από την τεχνική του εγκιβωτισμού, όπου η Εκάβη μιλά σε α' πρόσωπο για τον γιο της και την κόρη της. Ο γιος της, Δημήτρης, με ομοφυλοφιλικές τάσεις ήταν εξαρτημένος από τα ναρκωτικά & μικροεγκληματίας. 

Η κόρη της, Ελένη, παντρεύεται από μικρή ηλικία τον Μπάμπη, με τον οποίο χωρίζει. Ακόμα, η κυρα-Εκάβη χάνει τον άντρα της εξαιτίας της φτωχιάς ξαδέρφης της Φρόσως η οποία τον παντρεύεται. Η Εκάβη,πεθαίνει λίγο πριν τον τρίτο γάμο της πρωταγωνίστριας με τον Θεόδωρο,αφού ο Αντώνης πέθανε. Εν κατακλείδι,το έργο αυτό είναι γεμάτο μικροϊστορίες για τις οικογένειες των γαμπρών,της κυρα-Εκάβης και των παιδιών της, αλλά και της ίδιας της Νίνας και της κόρης της.


ANAΛΥΣΗ
Ήρωες
  • Νίνα:δυναμική,προσαρμόζεται εύκολα,έξυπνη, συμφεροντολόγα, αυθόρμητη, με αυτοπεποίθηση.
  • κυρα-Εκάβη:αγαθή,ήρεμη,πολυλογού,περήφανη,γυναίκα με παλαιικές σκέψεις.
  • Μαρία:τεμπέλα,αυθόρμητη,αγενής,ασεβής.
Ύφος
  • Το ύφος είναι απλό και ελκυστικό. Εννοούνται πολλά βάζοντας τον αναγνώστη σε σκέψεις.
Εκφραστικά μέσα
  • Απουσιάζουν σχήματα λόγου. Επικρατεί η απλή χωρίς γλαφυρές εικόνες περιγραφή μέσω του μονολόγου της ηρωίδας.
Γλώσσα
  • Δημοτική,απλή, προφορική. Πληθώρα προφορικών εκφράσεων και λέξεων.


Τα ιδιαίτερα χαρίσματα του έργου
Κατά την άποψή μου, το έργο αξίζει την απήχηση που γνώρισε. Μπορεί ο λόγος να είναι προφορικός και λαϊκός,αλλά ο αναγνώστης ταυτίζεται με τον ήρωα προσδίδεται η αίσθηση ότι ο ήρωας επικοινωνεί άμεσα με τον αναγνώστη. Δεν υπάρχουν φλυαρίες ενώ δημιουργούνται απορίες που παρακινούν την συνέχιση της ανάγνωσης. Η θεματολογία του έργου είναι κατάλληλη για την ηλικιακή μας ομάδα. Ανεξαρτήτως του κυρίως θέματος ,ένα πρόσθετο προτέρημα του έργου αυτού είναι η έμμεση εξιστόρηση ιστορικών γεγονότων που έχουν στιγματίσει την ιστορία της χώρας μας. Συνοψίζοντας,θεωρώ πως το έργο αυτό είναι αρκετά αξιόλογο και το προτείνω,καθώς προσφέρει πολλά στους αναγνώστες του.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το τρίτο στεφάνι είναι μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή. Ο Ταχτσής έγραψε το μυθιστόρημα κατά την περιπλάνηση του εκτός Ελλάδας,στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές του 1960.Το πρότεινε σε τρεις εκδοτικούς οίκους,οι οποίοι όμως το απέρριψαν. Εκδόθηκε τελικά το 1962 με έξοδα του συγγραφέα,αλλά δεν αναγνώρισε τότε καμία επιτυχία. Επανεκδόθηκε το 1970 από τις εκδόσεις ''Ερμής'' στην Αθήνα,γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και καθιέρωσε τον Ταχτσή ανάμεσα στους πιο γνωστούς πεζογράφους της γενιάς του.Την σεζόν 1995-1996 μεταφέρθηκε με πιστότητα στην τηλεόραση από το κανάλι ANT1.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1927 στην Θεσσαλονίκη.Ο πατέρας του και η μητέρα του κατάγονταν από την Ανατολική Ρωμυλία. Σε ηλικία 7 ετών μετά τον χωρισμό των γονιών του αναγκάστηκε να πάει στη Αθήνα για να ζήσει με την γιαγιά του. Το 1945 υποβάλλει τα χαρτιά του στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων,αλλά τις ημέρες των εξετάσεων αρρωσταίνει από τυφοειδή πυρετό. Εγγράφηκε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών,αλλά δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του, αφού φοίτησε μόνο για 2 χρόνια. Στρατεύεται και ενώ αρχικά υπηρετεί ως απλός φαντάρος τού απονέμεται αργότερα ο βαθμός του ανθυπολοχαγού. Ο Ταχτσής ήταν ο δευτερότοκος της οικογένειας. Το πρώτο παιδί πέθανε λίγες μέρες μετά την γέννα. Αυτός ο αδελφός που έχασε πριν γεννηθεί ο ίδιος,ήταν και μια από τις έμμονες ιδέες του. Την περίοδο 1950-1960 ταξιδεύει στην Ευρώπη και μαζί μ'άλλα γράφει το ''Τρίτο Στεφάνι''. Στις 27 Αυγούστου 1988, η αδελφή του,τον βρίσκει δολοφονημένο στο σπίτι του στο Κολωνό. Ποτέ δεν διαλευκάνθηκε το έγκλημα. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε μόνο ότι ο θάνατος είχε επέλθει από στραγγαλισμό περί τα 2 εικοσιτετράωρα πριν την ανεύρεση του θύματος.
Έργα:
  • «Ένας Έλληνας δράκος στο Λονδίνο»
  • «Τα ρέστα»
  • «Ποιήματα»
  • «Συμφωνία του Μπραζίλιαν»
  • «Καφενείο-Το Βυζάντιο»


(Η Κατερίνα Λιαποδημήτρη είναι μαθήτρια της Γ3 τάξης)