Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Ψηφίδες και Χρώματα

 

Μαρτίνα Μυλωνά 



Ψηφίδες και Χρώματα 

Το βιβλίο «Ψηφίδες και χρώματα» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μαθητών και δασκάλων και γράφτηκε στο λογοτεχνικό εργαστήρι του έκτου Γυμνασίου της Νέας Ιωνίας το έτος 2019. Στο βιβλίο αυτό περιέχεται μαθητική λογοτεχνία όπως μυθιστορήματα και ποιήματα αλλά και λογοτεχνική κριτική.



Το βιβλίο αυτό καλεί το νεανικό μυαλό σε σκέψη και ο κύριος σκοπός του είναι η καταγραφή των σκέψεων των εφήβων. Μέσα από την ποίηση και την λογοτεχνία οι 15χρονοι μαθητές  καλούnται να εκφράσουν απόψεις προοπτικές και συναισθήματα. Το βιβλίο, περιγράφει τη ζωή από τα μάτια του εφήβου η οποία έχει ταραχές και είναι περίπλοκη. Η εφηβική συναισθηματική ταραχή, και το χαοτικό κύμα σκέψεων που κατακλύζει το εφηβικό μυαλό χρησιμοποιείται ως μέσο τέχνης. Με τη δημιουργία του βιβλίου αυτού τα παιδιά ήρθαν πιο κοντά με τον εσωτερικό τους κόσμο και τον κόσμο της τέχνης.

Με την ανάγνωση του βιβλίου αυτού, καταλαβαίνει κανείς πως το κοινό της νεανικής σκέψης με της τέχνης, είναι η τάση τους να τρέφονται από το συναίσθημα. Έτσι, ο έντονος συναισθηματικός κόσμος του εφήβου, ο οποίος μερικές φορές άθελά του τρέφεται από τη μελαγχολία, αποτελεί ένα εξαίρετο μέσο για την τέχνη.
Το βιβλίο αυτό συνίσταται στους εφήβους που λαχταρούν να αισθανθούν πως ανήκουν, για τους εφήβους που πολλές φορές τους χαροποιεί η ένταξη σε ένα κοινωνικό σύνολο. Το βιβλίο, αυτό μπορεί να κάνει έναν έφηβο να αισθανθεί πως έχει ακουστεί, καθώς και εσωτερικός του κόσμος είναι καταγεγραμμένος με ακρίβεια, και τα συναισθήματά του και η μελαγχολία του εκτίθεται στο κοινό.