Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Τα παιδιά του Πολυτεχνείου

Έγραψε η Κατερίνα Λιαποδημήτρη  


Θεατρικό έργο της 17 Νοεμβρίου 2018



Αφηγητής 1
Το 1973 ήταν μια πολύ γεμάτη χρονιά για τον κόσμο αλλά και το καθεστώς της Ελλάδας. Είναι η χρονιά που ανοίγει η όπερα του Σίδνεϊ, που οι Pink Floyd κυκλοφορούν το τραγούδι «The dark side of the moon» αλλά και η χρονιά το Νοέμβριο που έπεσαν τα κάγκελα του Μετσοβίου Πολυτεχνείου το οποίο οι φοιτητές είχαν καταλάβει διαδηλώνοντας. Όλα όμως ξεκίνησαν από τις αρχές της ίδιας χρονιάς.



Αφηγητής 2
Στην σκηνή που ακολουθεί μια παρέα φοιτητών του Πολυτεχνείου συζητούν τα νέα τους.
Ακολουθεί η 1η σκηνή
[οι ηθοποιοί αποχωρούν από την σκηνή και ο Αφηγητής 2 διαβάζει]

Αφηγητής 2
Λίγες μέρες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές οργανώθηκαν και κατέλαβαν το κτίριο τα Νομικής Σχολής, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η χούντα», «Ζήτω η ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη, για να καταστείλει την εξέγερση αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την αγωνιστικότητά τους. η φλόγα είχε ανάψει.

Αφηγητής 1
Οι τρεις φίλοι συζητούν λίγες ώρες αργότερα απ’ το συμβάν στη Νομική Σχολή για τα νέα.
Ακολουθεί η 2η Σκηνή του έργου


Αφηγητής 1
Αργότερα αφού οι φοιτητές οργανώθηκαν, συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου κι αποφάσισαν την κήρυξη αποχής απ’ τα μαθήματα μα αίτημα να γίνουν οι εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον ίδιο Δεκέμβριο. Όσο περνούσε η μέρα άρχισαν να μαζεύονται ολοένα και περισσότεροι φοιτητές στο Πολυτεχνείο, αλλά και άλλοι που πληροφορήθηκαν το νέο.

Αφηγητής 2
Η αστυνομία αποδείχθηκε ανίκανη να εμποδίσει την προσέλευση του κόσμου. Το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για κατάληψη του Πολυτεχνείου. Οι πόρτες έκλεισαν και από τότε άρχισε η οργάνωση της εξέγερσης. Το πρώτο βήμα ήταν η εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής στην οποία μετείχαν 22 φοιτητές και 2 εργάτες, με σκοπό τα καθοδηγήσει τον αγώνα. Επιπλέον  δημιουργήθηκαν επιτροπές σε όλες τις σχολές για να οργανώσουν την κατάληψη και την επικοινωνία σε την ελληνική κοινωνία.

Ακολουθεί η 3η Σκηνή του έργου

Εδώ τα γεγονότα με τις σφαίρες…..
 Αφηγητής 1
Η έντονη 16η Νοεμβρίου βρίσκεται προς το τέλος της και οι συμφοιτητές συζητούν αυτή τη φορά παρευρισκόμενοι μέσα στην αυλή του Πολυτεχνείου.

Ακολουθεί η 4η Σκηνή του έργου

Αφηγητής 1
Οι δικτάτορες, όταν διαπίστωσαν  πως  αστυνομία αδυνατούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το στρατό. Κοντά στο σταθμό Λαρίσης συγκεντρώθηκαν τρεις μοίρες ΛΟΚ και μια μοίρα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη. Τρία άρματα μάχης κατέβηκαν από το Γουδή προς το Πολυτεχνείο. Τα δύο στάθμευσαν στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρα, αποκλείοντας τις πλαϊνές πύλες του ιδρύματος και το άλλο έλαβε θέση απέναντι από την κεντρική πύλη. Η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών ζήτησε διαπραγματεύσεις αλλά ο αίτημά τους απορρίφθηκε.

Αφηγητής 2
Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισέλθει. Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε, παρασέρνοντας στο διάβα του μια κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στα κάγκελα κρατώντας την ελληνική σημαία. Οι μοίρες των ΛΟΚ μαζί με ομάδες μυστικών και μη αστυνομικών, εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και κυνήγησαν τους φοιτητές, οι οποίοι πηδώντας από τα κάγκελα προσπάθησαν να διαφύγουν στους γύρω δρόμους αρκετοί σώθηκαν βρίσκοντας άσυλο στους πολυκατοικίες ενώ πολλοί άλλοι συνελήφθησαν.